15. marraskuuta 2014

Kuluista

Rahastojen kuluista jaksetaan muistuttaa joka paikassa, "rahastonhoitaja syö pöydässäsi". Helposti voi piirtää erilaisia käppyröitä kuinka eri vauhtia säästöt kasvavat jos kulut ovat vaikkapa 0,2 % versus 1,2 %.  Vuosikymmenten aikana ero kasvaa varsin suureksi.

Mutta entä osakesijoittajan kulut, niistä en ole nähnyt vastaavia tarkasteluja. Piensijoittajalla relevantteja kuluja ovat säilytyskulut sekä ostojen ja myyntien minimikulut. Olen itse Nordnetin asiakas, jossa ei ole säilytyskuluja, mutta minimikulut suomalaisilla osakkeilla on 9 €, ruotsalaisilla 10 € sekä eurooppalaisilla ja USAlaisilla 15 €. Mikäli edelliskuukautena on vähintään yksi kauppa, on suomiosakkeiden minimikulu 7 €, muiden maiden pörssikauppojen minimikulu ei muutu vaikka tekisikin kauppaa (prosentuaalinen kulu kyllä pienenee, mutta etu tulee vasta suuremmilla kauppasummilla).

Itse olen pitänyt tavoitteena pitää kaupankäyntikulu alle prosentissa kauppasummasta, joka tarkoittaa suomalaisilla osakkeilla vähintään 900 euron (tai 700 euron jos edelliskuukautena on kauppoja), ruotsalaisilla 1000 euron ja amerikkalaisilla 1500 euron kauppoja. Välillä Nordnetilla on erilaisia kampanjoita, jolloin minimikulu on pienempi, tosin siinäkin kannattaa huomata, että vaikka voisikin ostaa pienemmän erän pienin kuluin, niin myöhemmin myynnin koittaessa kulu on taas todennäköisesti suurempi.

Katsoin omia menneitä sijoittajavuosia kulujen kannalta, ja laskin paljonko olen maksanut kaupankäyntikuluja eri vuosina. Vaikka tiesin joskus käyneeni kauppaa liiankin paljon, niin silti numerot hiukan yllättivät. Alkuvuosina tein muutamia yksittäisiä kappoja, ja vaikka kulut olivatkin lähellä kahta prosenttia, niin lukumäärä oli pieni. Sen sijaan nettikaupankäynnin alettua vuosituhannen vaihteessa kaupankäynti vilkastui vähän liikaakin, etten sanoisi homman lähteneen "vähän lapasesta". Vuonna 2000 kaupankäyntikuluni olivat huipussaan, 651 euroa!

Tiedän, että treidaajalle luku on pieni, mutta jos tarkoituksena on säästää kurinalaisesti, niin kaikki kulut ovat pois säästösummasta ja pienentävät salkun tuottoa. Alla diagrammi kaupankäyntikuluistani vuosittain, mukana ei ole säilytyskulut, joita oli joinain vuosina (muistaakseni 2 €/kk). Kuluvana vuonna kulut ovat pysyneet varsin hyvin hallinnassa, toistaiseksi kuluja on kertynyt 40 euroa (vain ostoja). Yritän tästedes pitää vuotuiset kaupankäyntikulut alle 100 eurossa. Tosin Nordnetin superrahastojen ja kuluttoman ETF-kuukausisäästämisen ansiosta kulut voisivat olla 0 euroa, jos haluaisi. Ja vuosituottokin olisi todennäköisesti suurempi, mutta se on kokonaan toinen juttu se.


Toteutuneet kaupankäyntikulut (€) vuosittain.

2 kommenttia:

  1. Itsekään en edes uskaltaisi miettiä tämän vuoden kuluja. Kulut syövät kyllä tuotot aika mukavasti. Ensi vuonna mulla olisi tavoitteena päästä 120$ vuotuisiin kuluihin johtuen tuosta IB:n $10 kuussa minimi veloituksesta. Se olisi mielestäni ihan kohtuullinen kulu jo.

    VastaaPoista
  2. Jep, tuo on minustakin kohtuullinen kulu.

    VastaaPoista