18. helmikuuta 2019

Oma indeksisalkku?


Indeksisijoittamista toitotetaan nykyään joka tuutista. Sen väitetään hakkaavan tuotoillaan suurimman osan osakepoimijoista. Jopa sijoittajalegenda Warren Buffett on sanonut, että tavallisen sijoittajan kannattaa sijoittaa indeksiin osakepoimimisen sijaan. Itse hän ei tosin tee niin, mutta hän onkin erityistapaus.

Vaikka välittäjälläni Nordnetillä on jopa kuluton Suomi-indeksirahasto, en ole innostunut sijoittamaan sinne, vaikka faktaperusteisesti pitäisi. Se ei vaan tunnu jostain syystä hyvältä, jokin siinä tökkii.

Luettuani eilen Twitteristä Pasi Havian twiitin suoraindeksoinnista (Direct indexing), tajusin, että tässä se on mitä olen kaivannut. Suoraindeksoinnissa sijoittaja ostaa indeksin mukaisesti suoraan osakkeita, eli käytännössä samoin kuin indeksirahasto. Onhan siinä vaivaa ja kuluja, jos yrittää replikoida vaikka S&P 500 -indeksiä, mutta tähän on amerikoissa jollain välittäjillä järjestelmä. Mutta kotoisessa OMXH25-indeksissä ei ole kuin 25 osaketta, ja kun omistan  niistä jo 19, niin tajusin että voisin tehdä niistä oman indeksisalkun.  Alla taulukko indeksin osakkeista ja painoista, sekä nykyisten omistuksieni painot jos tekisin näistä indeksisalkun.

osakepainopaino

indeksissä
omassa salkussa
AMEAS3,1%12,3%
CGCBV0,8%0,0%
DNA0,8%1,5%
ELISA3,9%6,4%
FORTUM6,2%6,5%
HUH1V2,0%6,8%
KCR1,4%3,3%
KESKOB2,5%7,4%
KNEBV10,1%1,2%
METSO2,2%1,1%
METSB0,9%0,0%
NDA-FI10,0%5,7%
NESTE8,1%11,8%
NOKIA10,0%3,0%
NRE1V2,7%4,2%
ORNBV2,3%4,0%
OUT1V0,8%0,0%
OTE1V0,4%0,0%
SAMPO10,0%11,4%
STERV4,8%0,0%
TELIA10,5%3,2%
UPM9,6%6,1%
VALMT1,8%0,8%
WRT1V4,3%2,4%
YIT0,6%0,0%
yht. euroa110 542

Omistamieni OMXH25-indeksiosakkeiden arvo on nyt noin 110 000 euroa ja muiden noin 39 000 euroa. Ostamalla puuttuvia kuutta osaketta minulla olisi kaikki OMXH25-indeksin osakkeet. Painot olisivat tosin pielessä, niiden korjaamiseksi Amer Sportsin lunastus sopii mainiosti.  Amerista tulevilla rahoilla voin ostaa puuttuvat osakkeet (Cargotec, Metsä Board, Outokumpu, Outotec StoraEnso sekä YIT) sekä lisätä painoa mm. Koneessa, Nordeassa, Nokiassa ja UPM:ssä. Myös salkun osinkovirralla aion tehdä samaa.

Erottamalla osakesalkustani indeksisalkun salkunhallintani yksinkertaistuisi: indeksisalkkuun tekisin ostoja siten, että sen painotus lähestyisi indeksin painoja ja muut osakkeet olisivat osakepoimintoja. Indeksisalkun paino olisi n. 76% ja osakepoimintojen 24% suomisalkusta.

 Tällaisen salkun ero indeksirahastoon:
- osingoista joudun maksamaan verot (25,5%) heti enkä vasta tulevaisudessa myydessäni rahastoa (30%)
- voin myydä (ja ostaa takaisin) tappiolle menevät osakkeet saaden niistä verohyödyn
- maksan kulut (< 1%) ostoista, joita ei kuitenkaan tule kuin alussa max 20% salkun arvosta  (eli alle 0,2%), myöhemmin vähemmän
- voin tehdä pientä ajoittamista yrittämällä ostaa tiettyä osaketta esim. Nokiaa, kun se on edullinen (mahdollisuus myös tappioon!)
- myydessä voin valita mitä osaketta myyn, toisin kuin rahastossa
- myynnistä aiheutuu kuluja (< 1 %)
- salkku ei seuraa indeksia tarkasti, sillä rebalansointia ei kustannusten vuoksi kannata tehdä kokoajan, vaan esim. kerran-pari vuodessa

Mutta ennen kuin säntään ostoksille, olenko missanut jotain oleellista? 

16 kommenttia:

 1. Aika riskaabelia pitää kaikki säästöt Suomi osakkeissa.
  Monet Kreikkalaiset, Irlantilaiset ja Islantilaiset sijoittajat varmasti kiroavat samaa päätöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ei minulla ihan kaikki ole Suomi-osakkeissa, kuten voit Salkku-sivulta katsoa. Mutta suurin osa, noin 77 % kyllä on, se on tietty riski.

   Poista
 2. Itselläni on strategiana ostaa pitkälle hajautettu salkku, joka ennen pitkää lähestyy indeksiä.

  Et avannut kirjoituksessasi aiotko poistaa nuo 39 muuta osaketta sijoituksista. Itselläni on kuitenkin sellainen vieno ajatus voittaa indeksi. Pyrin käyttämäään siihen lähes "kaikki keinot". Mutta indeksi on voitettu varsin yksinkertaisilla keinoilla. Jätetty huonoimmat osakkeet poissa, valittu yskittisiä osakkeita joiden odottaa suoritutuvan paremmin. Sinun tapauksessa miettisin OMX 23 tai vastaavan tekemistä. Eli älä osta indeksin kahta pienintä osaketta, jotka vaarassa tippua indeksistä. Indeksistä tippuvat yleensä suorituu huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Taisin kirjoittaa vähän epäselvästi, mutta en aio myydä indeksiin kuulumattomia pois, vaan ne ovat osakepoimintoina mukana. Pointtisi OMX 23:sta on ihan hyvä, indeksi muuttuu jatkuvasti, nythän sieltä on Amer poistumassa ja joku muu tulee tilalle. Pienimmällä painolla siellä on nyt Outotec, joka saattaa pudota pois seuraavassa tarkistuksessa.

   Poista
 3. Oletko ymmärtänyt verotuksen tässä oikein? 30% vero menee ainoastaan kasvurahaston tuotosta eikä koko myydystä määrästä, osingoista maksat aina 25,5%. Tähän nähden ei ole minkäänlaista järkeä rakentaa indeksisalkkua osakkeista.

  Jos ostat kulutonta Suomen superrahastoa ja holdaat sitä 10 vuotta, myydessä maksat maksimissaan 18% veroa nostetusta rahasto-osuudesta ja voit sovittaa tämän myydyn määrän esim. osinkojen suuruiseksi. Osakesalkussa maksat osingosta aina sen 25,5 % veroa.

  Lisäksi salkun rakentamisvaiheessa maksat n. 1% "lisäkulun" osinkoverotuksesta johtuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen ymmärtäneeni. Sijoituksen tuotosta menee suorissa osakkeisssa ja rahastoissa 30% veroa, osingoista 25,5%.

   Mutta hankintameno-olettama alkaa toimia 10 v ja sijoituksen noustua yli 2,5-kertaiseksi, jonka jälkeen tuotosta menevä vero alkaa pienentyä. Tuo 18% sisältää myös pääomaa, eikä ole vertailukelpoinen osinkoveron kanssa. Mutta salkun paisuessa hankintameno-olettama alkaa pienentämään tuotosta menevää veroa lähestyen tuota 18%. Hyvä pointti!

   Tuota lisäkulua en ymmärrä, avaatko?

   Poista
  2. Jos Sinulla on indeksisalkkua vastaava osinkosalkku, maksat siis osingosta 25,5%. Jos nostat indeksisalkusta osinkoja vastaavan määrän, ei nosto sisällä yhtään pääomaa ja maksat tällöin nostetusta määrästä maksimissaan 18% veroa. Nämä ovat täysin vertailukelpoisia.

   Omxh25 yhtiöt maksavat n. 4% osinkoa, josta maksat veroa 25,5% eli vuodessa maksat siis osinkoveroa 1% koko salkun pääomasta. Indeksisalkussa et maksa osinkveroa lainkaan.

   Jos salkun tuotto on alle 150% on vero nostettavasta määrästä vielä pienempi kuin 18%. Esim. jos Sinulla on indeksisalkku 200.000 euroa, josta voittoa on 100.000 euroa, maksat 4% rahasto-osuuden myynnistä voiton osalta 30%, mutta koko nostetusta pääomasta 15% eli 1200 euroa. Vastaavalla osakesalkulla saat 4% osingon, josta maksat 2040 euroa veroa..Selvisikö?

   Poista
 4. tai ei siis nostetusta pääomasta 15% vaan nostetusta rahasto-osuudesta...Tästä oli NN Sharevillessä pitkä keskustelu. Kannattaa lukea, kun olet NN asiakas.

  VastaaPoista
 5. kirjoitin tässä hieman sekavasti. Lue suomi finland ryhmästä Hoton aloitus viime pe niin ymmärrät mitä ajan takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, löysin tuon keskustelun. Siinä oli mielenkiintoista keskustelua! Konsensus tosiaan oli että rahastosijoittaja voittaa, mutta tarkoista luvuista ei ollut oikein varmuutta. Täytyy varmaan itse laskea läpi miten tämä omalla kohdalla menee..

   Poista
 6. Kun sisäistät tuon verotuksellisen eron, ei direct indexing osinkosalkku ole enää kiinnostava lainkaan. Yllättävän monelle tämä on hankala hahmottaa. Ero on kuitenkin murskaava!

  Otres tai joku toinen väitti tuossa SV:n keskustelussa, että osinkosalkun tuotto on tuossa ainoastaan arvonnousu 2,5%, mutta se ei pidä paikkaansa, koska osinkosijoittaja sijoittaa verojen jälkeen 3% netto-osingot uudelleen. Osinkosalkun rakentaminen on vielä kalliimpaa ostokulujen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella sijoittajalla löytyy todennäköisesti jonkun verran vähennettävää verotuksessa. Netti, tietoturva, laite jolla käy pörssissä kauppaa ,sijoituskirjallisuus ja työhuonevähennys. Noita varten kannattaa ollaa osingot joilla vähentää. Sitten mahdollista vielä myydä rahasto-osuuksia verotta alle 1000€ vuodessa. Ts. myy 999 € vaikka sitten 31.12 ja ostaa 2.1 takaisin. Pitkällä aikajänteellä noista saa ihan samanlaisen verohyötylaskelman kuin rahastosta on tehty hyötyä.

   Noista kertyy varsin helposti 600€ vuosi, joten kotimaisista osinkoja voi ottaa 2350€ verotta. Kun tuohon lisää sen 950€ rahasto lunastusta niin saa 3300€ vuosi veroja hyvitettyä. Jos sijoitusaika on 20 vuotta niin hyöty 66000€. Tuo ei välttämättä riitä esimerkkinä Hoton lasekmaan 1000 €/kk summaan, mutta pienemmillä summilla alkaa riittää. Toiseksi ero voitossa on vaikea laskea. Joka tapauksessa 1000€ myynneillä voi ottaa parhaiden voittojen verot poissa vuosi vuodelta. Jos taas tarvitsee myydä verollisesti niin osinkosijoitukset parhaita myytäviä, koska niissä ei suurta voittoa.

   Poista
 7. Nuo WF:n laskelmat tuntuu melko näpertelyltä esim. 500.000 euron salkussa eikä niillä ole kokonaiskuvaan juurikaan merkitystä varsinkin kun osakepoiminnoissa menee vielä kaupankäyntikulut.

  Ja eikös nuo vähennykset 600 euroa vähennetä brutto-osingosta eikä verosta... Joten 600 vähennyksellä saa ainoastaan 600 euroa osinkoa verottomana eikä 2350 euroa? Rahastosijoittajalla ei mene veroa tästä yhtään. Ja mikäs tuo 950 euroa rahastolunastuksen verohyöty on, en ole kuullutkaan.

  Suurin veroetu on kuitenkin rahastosijoittajalle siinä vaiheessa, kun salkkusta aletaan nostamaan varoja vs. salkusta saadaan osinkoja.

  Ero on rahastosijoittajan kannalta aivan käsittämätön! Ei mitään järkeä ole rakentaa osinkopoiminnalla OMXH25 salkkua vs. superrahasto Suomi.

  VastaaPoista
 8. Kiitos hyvästä blogista, lisään sen seurantaan. Oma salkkuni 168k€ on melko samaa kokoluokkaa salkkusi kanssa. Itse olen tehnyt toistaiseksi vain suoria osakeostoja, mutta täytyy pohtia jatkossa monipuolistamista jo pelkästään verojen minimoinnin nimissä. Lisää blogistani: https://sijoitaviisaasti.blogspot.com/

  VastaaPoista
 9. A great selection of casino games to play for real money - Dr.
  No, 김제 출장샵 there are no online gambling 영천 출장마사지 sites that pay for your money. You can play any casino 부천 출장마사지 games at a fair price. And 양산 출장안마 you can enjoy an 대구광역 출장안마 amazing

  VastaaPoista