6. elokuuta 2016

Välittäjän vaihto harkinnassa

Olen tässä viime päivinä miettinyt osakevälittäjän vaihtoa. Olen ollut suht tyytyväinen nykyiseen välittäjiini Nordnetiin sekä Lynxiin. Lynxin avasin alempien kaupankäyntipalkkioidn vuoksi, ja olenkin ostellut sen kautta USAlaisia osakkeita. Näiden ostojen kulu on $5 (tiettyyn kauppasummaan asti) tosin valuuttakauppa maksaa minimissään $4.

Mutta nyt olen alkanut miettimään uutta välittäjää, joka olisi siis Nordea. Nordea lanseerasi joku aika sitten uudet osakevälityshinnat, jotka ovat 8 eur kauppa, kuitenkin niin että kaupankäyntipalkkio on korkeintaan 1 % ja tämä myös ulkomaisilla osakkeilla. Tätä samaa yhtä prosenttia olen pitänyt itsellä ohjenuorana, eli Nordnetin 9 euron palkkiotasolla (suomalaiset osakkeet) olen pyrkinyt tekemään vähintään 900 euron kauppoja, jottei tuo yhden prosentin raja kuluissa ylity. Kuitenkin haluaisin tehdä kauppoja myös pienemmillä summilla.

Tulipa mieleen myös ajatus, että voisin alkaa sijoittaa saamani osingot suoraan maksavan yhtiön osakkeisiin. Tämähän on käsittääkseni mahdollista sopia tehtäväksi automaattisesti USAssa. Tähän asti en ole koskaan sijoittanut osinkoja takaisin osakkeisiin suurten kulujen vuoksi. Jos saisin jostain yhtiöstä verojen jälkeen yli 900 euroa, niin tämä ei olisikaan ongelma, mutta kun suurimmat saamani osingot olivat tänä vuonna Sammon 645 €, josta verojen jälkeen jää 480 €. Ja lopuista 45 yhtiöstä sain tätä pienemmät osingot. Mutta jos välityspalkkion yläraja on 1%, niin pieniäkin osinkoja voisi ohjata takaisin osakkeisiin. Tein jopa huvikseni laskelman tämän vuoden osinkojen uudelleensijoittamisesta suomalaisten osakkeiden osalta. Tämä tarkoittaisi 34 kauppaa yhteisarvoltaan 3691 euroa + kulut 37 euroa (eli 1 %). Nordnetillä tämä maksaisi edullisemmalla 7 euron kauppahinnoillakin yhteensä 238 euroa. Ihanan kallista siis!

Katselin jo Nordean netistä mitä tilien avaaminen tarkoittaisi. Helpointa olisi avata tili ja siihen verkkopankkitunnukset. Tämä maksaisi 3 euroa kuukaudessa.
Suurempi kysymys onkin, pitäisikö myös osakkeet siirtää Nordeaan Nordnetistä ja pitäisikö siirtää koko pankkiasiointi Nordeaan nykyisestä S-pankista. Kokonaisen arvo-osuustilin siirtäminen on maksutonta, mutta yksittäiset osakelajit maksavat. Myös ulkomaalaiset osakkeet maksavat (50 euroa/laji), joten ulkomaalaisia ei siis ainakaan kannattaisi siirtää. Vaikka kotimaiset osakkeet siirtyisivätkin ilmaiseksi niin yksi ongelma siirrossa on. Se on tietysti se että osakkeiden hankintahinnat eivät siirry. Ne pitäisi ottaa talteen, mukaanlukien koko historiat (ostot, myynnit, osakeannit ja splitit) ja myyntien yhteydessä ne pitää ilmoittaa verottajalle (todistelusta en tiedä riittääkö Nordnetistä printatut sivut verottajalle vai vaatiiko se alkuperäisiä kuitteja?).

Vaivaa tulee siis ennen siirtoa ja tulevien myyntien yhteydessä.
Kuitenkin olisi selkeintä, että kaikki suomalaiset osakkeet olisivat yhdellä välittäjällä. Rahastot ja osa usalaisista jäisi Nordnetiin, loput USAlaiset Lynxiin.

Kertokaapas rakkaat lukijani, olisiko tässä järkeä, vai onko heinäkuun helteet pehmittäneet pääni?  Ja miten te olette järjestäneet osinkojen uudelleensijoittamisen?

Linkit:

Arvopaperi: Osakevälittäjien hintakilpailussa tapahtuu: Kivijalkapankki onkin edullisin

Muutokset: 18.8. Lisätty linkki Arvopaperilehden uutiseen

4 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Itsekin olen harkitsemassa Nordnetin vaihtoa Nordeaan. Jos ei hinnoittelu muutu loppuvuoden aikana, niin vaihtoon menee. Ehkä kun riittävä määrä käyttäjiä tekee saman, niin hekin tarkistavat hinnoitteluaan. Kilpailu tekee hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, paras olisi jos Nordnet halventaisi hintojaan. Mutta ellei, niin jotainhan on tehtävä.

   Poista
 2. Itse jättäisin osakkeet sinne missä ne jo on, koska säilytys on kuitenkin ilmaista. Miksi maksaa maltaita osakkeiden siirtämisestä vain sen takia että ne ovat eri paikoissa?

  Itselläni on osakkeita nyt IB:ssä, Nordnetissa ja Degirossa. Ehkä vielä joskus Nordeassa koska pankkitilini on siellä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en aio siirtämisestä maksaa. Mutta jostain luin että kotimaisen arvo-osuustilin siirto on maksuton, siksi mietin sitäkin.

   Poista